Path: Over ons / Straatkinderen /  2020/11/28  DE  EN

Straatkinderen


       Als je aan iemand vraagt: “Wat is de definitie van een straatkind?” Zal meestal het antwoord iets zijn als: “straatkinderen zijn weeskinderen die dag en nacht op de straat leven”. En deels klopt dat, er zijn kinderen die zo leven. Maar dit is slechts een vorm van leven op straat. Er zijn veel kinderen die wel een familie hebben, ze gaan de straat op om geld te verdienen maar slapen ’s nachts gewoon thuis bij hun familie. Een defenitie van straatkinderen die meer accuraat is die van UNICEF:   

 

      “Een straatkind is kind onder de achttien jaar voor wie de straat (in de

breedste betekenis van het woord, inclusief leegstaande woningen, woestenij enz.) zijn of

haar gebruikelijke woonplaats en/ of bron van levensonderhoud is geworden en wie

onvoldoende beschermd, gecontroleerd of begeleid wordt door verantwoordelijke volwassenen.“

(UNICEF 1985)

 

UNICEF onderscheid drie categorien straatkinderen:

  1. Kandidaten voor de straat; kinderen die werken op straat maar nog wel bij hun familie wonen. 
  2. Kinderen op de straat met weinig of ontoereikende steun van familie.
  3. Kinderen van de straat die geen steun van familie krijgen.

 

(UNICEF 1986)

 

       Niet ieder kind past precies binnen deze nog al theoretische categorien. Sommige kinderen slapen bijvoorbeeld soms bij hun familie en soms op straat. Maar de indeling geeft wel aan hoe groot de verschillen tussen straatkinderen kunnen zijn.

 

       Het werk van Gugma sa Kabataan richt op straatkinderen uit alle categorien. De kinderen in het dagcentrum komen vooral uit categorie een en twee. Deze kinderen zijn onderdeel van een sociaal netwerk, ze zien voorbeelden van kinderen die naar school gaan en hebben een verlangen naar een beter leven. Daardoor zijn deze kinderen zijn vaak meer gemotiveerd om naar school te gaan en hun leven op straat op te geven dan de kinderen uit categorie drie. Gugma sa Kabataan kan hen helpen om hun droom van een leven zonder de straat te verwezelijken.

 

       Maar ook de kinderen uit categorie drie worden niet vergeten. Zieke kinderen worden naar de arts gebracht en straatkinderen die in de gevangenis komen krijgen zeep en shampoo verstrekt en krijgen Engelse les verzorgt door Gugma sa Kabataan. SPENDENKONTO DONATIONS

Gugma Street Kids e.V.

 

IBAN

DE71 6609 0800 0000 1399 98

 

BIC

GENODE61BBB

 

BANK

BBBank Karlsruhe

Herrenstrasse 2-10

76133 Karlsruhe