Path: Over ons / De verhalen van GsK /  2020/11/28  DE  EN

Martijn

Mark van dertien jaar was slachtoffer van kinderarbeid. Zijn werk was zand verwijderen van de rivieroever, dit in de boot laden en vervolgens van de boot in de vrachtwagen. Hij werkte vijf uur en kreeg hiervoor 47 pesos, dat is minder dan een Euro.

 Martijn komt uit een familie met negen kinderen. Hij weet dat het voor zijn ouders niet mogelijk is om hem naar school te sturen. GsK helpt hem hiermee, nu is hij een goede leerling met goede cijfers. Hij is vooral goed in wiskunde en droomt ervan om accountant te worden. 


Evelien

Evelien was nog maar twee toen ze samen met haar pasgeboren zusje werd verstoten door haar ouders. Ze groeide op bij haar grootouders, ze hebben zo weinig geld dat ze per dag moeten kijken of ze voor de kinderen kunnen zorgen.

Om geld te verdienen om naar school te gaan moest ze lege statiegeldflessen verzamelen. 


Melanie

Twee jaar geleden overleed de moeder van Melanie en sindsdien heeft zij de opvoeding voor haar en haar zusje over genomen. Ze is nog maar negen jaar, maar ze gelooft dat ze oud genoeg is om voor haarzelf en haar zusje te zorgen.

Soms vraagt haar vader om het geld dat zij verdiend heeft, dan koopt hij er rijst voor. Anders gebruikt ze het voor onderwijs. 


Stefan

Honger is voor hem geen reden om met school te stoppen. In magere tijden eten hij en zijn moeder maar één keer per dag. Iedere peso die hij verdiende met het verzamelen van recyclebaar afval gebruikte hij voor schoolspullen.

 Naar drie jaar financiële steun door zijn vader, zijn Stefan en zijn moeder door hem verstoten. Hij kon er wel voor kiezen om bij zijn vader te wonen, maar hij wilde liever bij zijn moeder blijven. Hij wil alleen bij zijn vader wonen als zijn moeder daar dan ook mag wonen. Hij hoopt dat op een dag zijn familie weer bij elkaar zal zijn. 


Tony

Als Tony denkt aan de gespletenheid van zijn familie voelt hij diepe pijn. Hij wil niets liever dan dat een verenigde familie. Samen met zijn twee broertjes wordt hij nu opgevoed door verwanten. Op zijn achtste werd hij gescheiden van zijn broertjes. Hoe moeilijk het ook is om op te groeien in een gebroken gezin, toch gelooft Tony dat zijn moeder de juiste keuze heeft gemaakt door de relatie met een onverantwoordelijke vader te breken. Soms bezoekt Tony zijn vader, maar hij voelt zich niet verantwoordelijk voor hem.

 Tony kan naar school omdat hij wat geld verdiend met klusjes voor zijn leraren. Hij kan worden vrijgesteld voor schoolprojecten voor ieder klusje dat hij doet op school. Zijn vastberadenheid onderwijs te krijgen ontmoedigd hem nooit. Iedere morgen staat hij om 4:00 uur op om voordat hij naar school gaat zijn pleegouders te helpen in het huishouden.

 


Daisy

Daisy had altijd bij haar tante gewoond en wilde niet weten wie haar moeder was.

Verschillende keren was ze gestopt met school. Het kon niet worden gecombineerd met oppassen op de kinderen van haar tante en het huishouden. Toen ze zeventien was heeft ze eindelijk de basisschool afgerond. 


Marieke

Onderwijs is haar grote doel in het leven. Ze moest haar familie ervoor achterlaten en verhuizen naar de grote stad.

 

Om geld te verdienen voor haar school werkte ze als visverkoper op de markt. Iedere dag na school ging ze hier twee uur werken. Haar geheim om over haar heimwee heen te komen en naar school te blijven gaan is haar vastberadenheid.  


Elsa

Als oudste van drie broertjes en zusjes heeft Elsa de gift van verantwoordelijkheidsgevoel gekregen. Ze is een bedachtzaam en liefdevolle zus die thuiskomt met voedsel door het verkopen van gekookte vis.

 

Elsa worstelt met een trouma veroorzaakt door haar vader die haar heeft mishandeld. Ieder klein foutje was al genoeg voor hem om haar te slaan. Ze had geleerd om weg te rennen en sprong zelfs eenkeer uit het raam om maar weg te zijn van de losse handen van haar vader.

 

Nu is ze elf jaar oud, ze doet alles om over haar trauma heen te komen. Haar talent in sierlijk dansen helpt haar om van haar angst en vijandigheid naar haar vader af te komen. 


Albert

Albert ziet er veel te klein uit voor zijn twaalf jaren. Hij was liever aan het werk dan thuis. Daar werd hij verbaal en lichamelijk misbruikt door zijn moeder. Er wordt van hem verwacht dat hij emmers water van de publieke watervoorziening naar het huis van zijn famlie draagt. Deze emmers met een inhoud van ruim 11 liter zijn te zwaar voor zijn leeftijd, maar hij moet gehoorzamen.

 

Zijn ogen vertellen iets over zijn eenzaamheid. Hoewel hij goed presteert op school krijgt hij geen morele support. Toen hij een award ontving voor zijn goede cijfers was er niemand van de familie aanwezig om dit feit met hem te vieren. 


Irene

Toen ze zestien werd had Irene geen andere keus dan te werken. Het werk dat ze deed is gevaarlijk, vies en moeilijk. Na school had ze drie uur rust en dan ging ze werken in een restaurant om af te wassen. Dit duurde van 19:00 uur tot 3:00 en in totaal verdiende ze dan 60 pesos. (minder dan 1,20 Euro). Voordat ze weer naar school moet heeft ze nog twee uur rust.

 

Haar doel om onderwijs te krijgen hielp haar om dit harde werk te blijven doen. Ze komt uit een familie van negen broertjes en zusjes en had daardoor geen kans om naar school te gaan. Haar moeder is sigarettenverkoopster en een broze vrouw, daardoor moest Irene zelf verantwoordelijkheid nemen voor haar toekomst. Haar vader is een vreselijke man, niemand van de familie kan zijn klappen ontwijken. Irene is van de tweede verdieping afgesprongen om te ontsnappen aan haar vader. Vijandigheid tegen hem kan niet makkelijk genezen worden. 


Jan

Jan is een geboren artiest en dat helpt hem om over zijn depressie heen te komen. Op school wordt hij gezien als de beste in kunst. Hij is goed in tekenen, kleifiguren maken en kleding ontwerpen.

 

Heeft heeft een boggel op zijn rug die is veroorzaakt door een bacterie in de botten. Gedurende de zwangerschap negeerde de moeder het recht op hulp voor moeder en kind. Nadat Jan geleerd heeft dat er geen hoop is op genezing, is zijn doel zijn school afmaken en een goede baan vinden. 


Jacob

Jacob moet vechten tegen armoede en zijn dodelijke ziekte Hepatitis-B. Hij moest voedsel zoeken tussen het afval. Omdat hij zo’n honger had en voedsel wilde vinden, maakte het voor hem niet uit dat hij bacterien zou oplopen van het afval.

 

Jacob werd gezien als een kind met leerproblemen. Toch heeft hij een gave in kunst die creativiteit en originaliteit laat zien. Als hij iets leert, doet hij zijn uiterste best om de kennis te behouden en te begrijpen.

 


Denise

Denise is heel vergevingsgezind naar haar vader die haar jongere zusje slaat en vaak straalbezopen thuis komt. Als slachtoffer van achterlating probeerde ze te gehoorzamen aan de verwachtingen van haar grootmoeder die de verantwoordelijkheid van haar ouders op zich had genomen. Ze kon alleen maar naar school als ze in haar vrije tijd haar grootmoeder hielp om in de buurt voedsel te verkopen. Zoals veel andere straatkinderen was ook Denise slachtoffer van een auto-ongeluk waarbij de chaffeur gewoon door reed omdat ze een straatkind is.

 

Ze is een hardwerkende student. Waar zij ouderlijke liefde miste, probeert ze deze wel te geven aan haar jongere zusje. Ze is erg stil, maar deze stilte is haar kracht om haar best te doen een verantwoordelijk en volwassen persoon te worden. 


Mirjam

Zelfs nu weet Mirjam nog niet hoe ze moet praten over haar trouma van een gewelddadige vader. Zij en haar oudere broer waren getuige van de tereur die haar moeder onderging.

 

Haar gave van inteligentie hielp haar om geen slachtoffer meer te zijn van geweld in alle vormen. Ze haalt goede cijfers op school. Haar creativiteit in kunst is een gezonde manier voor haar om over haar nachtmerrie heen te komen. 


Manon

Ze wordt verscheurd tussen liefde en haat. Ze gelooft dat ze haar alcoholverslaafde onverantwoordelijke vader moet liefhebben, maar in werkelijkheid haat ze hem. Ze was drie jaar oud toen haar moeder haar verliet. Dagelijks ontmoet ze haar vader op straat, hij verkoopt sigaretten, zij verkoopt voedsel.

 

Op school heeft ze een gemeenschap gesticht waarin de leerlingen elkaar steunen. Ze is geen academisch wonder, maar haar gemeenschapsgevoel brengt genezing.


Judith

Judith heeft er voor gekozen stil te zijn om de gewoonten van haar moeder te veranderen. Samen met haar broertjes en zusjes is het huis te luiddruchtig om de harde stem van de moeder te horen. Judith is verbaal misbruikt, dat zorgde ervoor dat ze de straat opging om afval te verzamelen. Iedere emmer afval levert haar één tot twee pesos op.

 

Haar huis is onveilig en ze is bang om thuis te zijn. Ze slaapt samen met haar drie zussen in hetzelfde bed als haar twee oudere broers. Maar, ze is sterk en ze weet dat er een wet is die haar beschermd.


Nanda

Ze ziet er naar uit haar basisschool af te ronden. Niemand van haar vijf broertjes en zusjes heeft onderwijs afgerond. Ze was negen toen ze in groep drie begon. Absentie en nalatigheid werd een probleem, maar ze kon niet anders want er was niets te eten voordat ze naar school ging.

 

Verwaarloosd en misbruikt had ze geen keus dan de straat op gaan. Ze klopte aan deuren om het afval van mensen weg te gooien in ruil voor geld. Voor één tas afval kreeg ze 1 peso. Ze moest 600 meter lopen om het afval te dumpen. 


Vera

Vera is geboren uit een vroege zwangerschap. Haar ouders waren onervaren en hadden geen onderwijs gehad. Dat maakt dat ze ongeschikt zijn voor een goede baan. Haar vader zit in de gevangenis vanwege het verkopen van drugs.

 

Vera is een slachtoffer van verbaal, fysiek en emotioneel misbruik. Als slachtoffer vind ze het moeilijk om te praten, maar de tranen rollen over haar gezicht als ze denkt aan wat er is gebeurd. 


Joost

Als zijn dronken vader thuis komt dan trilt Joost van angst. Voor iedere fout of tekortkoming wordt hij in elkaar geslagen. Hij weet niet wat het is om verzorgd en geliefd te worden omdat zijn moeder hem verlaten heeft toen hij twee was, terwijl zijn vader zijn machete knuffelt in bed.

 

Toewijding is Joels gave. Hij staat vroeg op om in de buurt brood te verkopen voordat hij naar school gaat. Iedere penny die hij verdiend wordt afgenomen door zijn vader en grootmoeder om voedsel van te kopen. Maar als er toch iets van zijn geld overbleef gebruikte hij dit om schoolspullen van te kopen. 


Niek

Iedere nacht heeft Niek vier uur slaap. Hij staat om 4:00op en gaat naar bed om 24:00. Hij werkt als een tricycle chaffeur. Dat is een fiets met een zitje voor passagiers. Hij moet 30 – 40 peso verdienen om zijn school en voedsel voor zijn familie te betalen.

 

Hij verdient het om een beloning te krijgen voor zijn volharding omdat hij zijn vermoeidheid vergeet als hij onderwijs krijgt. Hij kan niet vertrouwen op zijn onverantwoordelijke vader die alleen maar de hele dag zit. 


Annet

Een dappere en volwassen meid die slachtoffer was van mishandeling en verwaarlozing. Haar moeder is vijf keer getrouwd zonder na te denken dat ze daarmee Annet kon blootsellen aan verkrachting en mishandeling. Verwaarlozing en achterlating dwongen Annet de straat op. Iedere keer dat ze thuis komt uit school realiseert ze dat haar moeder geen eten voor haar heeft achter gelaten. Dan heeft ze geen andere keus dan op zoek gaan naar recyclebare materialen die ze kan verkopen om voedsel te kopen.

 

De mogelijkheid om NEE te zeggen is Annets gave. Ze is bereid om haar moeder achter te laten om zo meer beschermd te zijn tegen haar stiefvaders.

 

Annet is een slimme meid op school, dat opende een mogelijkheid om door te gaan met school. Ze goed in wiskunde en scheikunde. SPENDENKONTO DONATIONS

Gugma Street Kids e.V.

 

IBAN

DE71 6609 0800 0000 1399 98

 

BIC

GENODE61BBB

 

BANK

BBBank Karlsruhe

Herrenstrasse 2-10

76133 Karlsruhe